Zakaj nova pravila plovbe?

Zakaj nova pravila plovbe v Bohinju?

 

ZA UREJENO IN ČISTO OKOLJE

 

Bohinjsko jezero skupaj s Savo Bohinjko in njenimi pritoki predstavlja edinstven vodni sistem v Alpah, zato se je Republika Slovenija odločila, da Bohinjsko jezero razglasi za naravno vrednoto državnega pomena.

 

Zakon o Triglavskem narodnem parku za jezero predvideva najstrožje naravovarstvene ukrepe, saj njegova obala leži v prvem in drugem varstvenem območju. Ali drugače - in to Bohinjci dobro vemo že stoletja - jezero je srce Bohinja.

 

Vedno več možnosti, vedno večji kaos

 

Glede na to, da se v zadnjih letih vse bolj razvijajo najrazličnejše dejavnosti na jezeru – od kajakštva, deskanja stoje (supanja), do jadranja, je Občinski svet na podlagi Zakona o celinskih vodah spomladi sprejel nov plovbni režim za Bohinjsko jezero in Savo Bohinjko s svojimi pritoki.

 

To pomeni, da bomo vsem omogočili uživanje v tem naravnem vodnem bogastvu na urejen in varen način, s čim manjšimi posledicami za okolje. Vzpostavljamo torej red, kjer bomo lepote jezera in Save Bohinjke s pritoki enakovredno uživali vsi – od kajakšev, kopalcev, ribičev do sprehajalcev.

 

Nova pravila - večja urejenost

 

Zato ob jezeru za kajakaše, kanuiste in deskarje vzpostavljamo sistem vstopno-izstopnih mest z vso potrebno infrastrukturo, ki jim bo olajšala in uredila dostop do jezera - kot so slačilnice, klopi, zračne tlačilke za veslanje na deskah stoje (SUP) in podobno.

Prispevek za uporabo te infrastrukture bo znašal simboličnih 2 evra na dan. Za priveze in hrambo čolnov smo uredili osrednje pristanišče Pod Skalco. Cenik je podrobno predstavljen v nadaljevanju.

 

Spremembe so na začetku težke, na sredi neurejene, na koncu pa čudovite

 

... pravi Robin Sharma ("Change is hard at the beginning, messy in the middle and gorgeous at the end."). Nihče od nas se sprva ne navdušuje nad spremembami, kasneje pa jih znamo pohvaliti, ker se marsikatera sprememba izkaže za dobro. Kot zanimivost – prva pravila za plovbo smo Bohinjci uveljavili že leta 1923, ko smo, kljub pritiskom, prepovedali plovbo čolnov na motorni pogon.

 

Tudi ta korak pomeni korak k ohranjanju narave, kakršno so nam jo zapustili naši predniki, mi pa smo jo tako neokrnjeno dolžni ohraniti našim zanamcem.

 

KAKŠNA SO PRAVILA PLOVBE V BOHINJU?

 

 

Pravila plovbe veljajo za vse vrste plovil (tudi deska za veslanje stoje – SUP). Za druga športna plovila, kamor spadajo kajt, jadralna deska, rečni bob (hydrospeed), napihljiv čoln dolžine do 2 m in podobni rekviziti, uporaba vstopno izstopnih mest in nakup dovolilnice nista potrebna.

 

Plovba na območju kopalnih voda na Bohinjskem jezeru, ki merijo 100 m od obale, ni dovoljena, razen v primeru plovbe iz/do vstopno-izstopnih mest ali pristanišč.

 

Vse aktivnosti v, na in ob jezeru, reki Savi Bohinjki in njenih pritokih se izvajajo na lastno odgovornost. Priporočamo vam, da se odločite za spremstvo izkušenih in usposobljenih domačih vodnikov.